Het Koninkrijk Thailand

Onder de voorkomendheid van de inwoners van Thailand gaan een sterk gevoel van eigenwaarde en besef van tradities schuil. Hun trotsheid op hun land, cultuur en monarchie ligt ten grondslag aan de Thaise identiteit en draagt ertoe bij om gelijkmoedig met tegenslag om te gaan.

Het koninkrijk Thailand wordt geregeerd door een gekozen regering, maar houdt de traditie in stand van een machtige monarch die op een enorme aanhang onder de bevolking kan rekenen. Het land telt ruim 66 miljoen inwoners en is ongeveer even groot als Frankrijk. Het klimaat is tropisch, en er zijn drie seizoenen: de warme tijd (maart-mei), de moessontijd (juni-november) en de koele tijd (december-februari). In de hoofdstad Bangkok – Krung Thep in het Thais – wonen minstens 10 miljoen mensen (exacte getallen zijn in Thailand per definitie twijfelachtig).

Bangkok is de internationale toegangspoort tot het land, het bestuurs- en zakencentrum en de zetel van de koninklijke familie. Het is bijna een stadstaat op zichzelf en lijkt in niets op de rest van het land. Een Thai die zegt dat hij ‘morgen het binnenland in gaat’ bedoelt dat hij de stad Bangkok verlaat; alles daarbuiten is ‘het binnenland’. De op een na grootste stad van het land, Udon Thani, telt hoogstens eenveertigste van het aantal inwoners van Bangkok. Het grootste deel van het land is platteland, met rijstvelden, dorpen, plantages en bos.

Thailand wordt gewoonlijk in vier regio’s verdeeld: de Centrale Vlakte (waarvan Bangkok deel uitmaakt), het noorden (inclusief Chiang Mai en Chiang Rai), het noordoosten (met drie van de grootste steden en grenzend aan Laos en Cambodja) en het zuiden (van Chumphon tot de Maleisische grens). Elke regio heeft zijn eigen cultuur en aantrekkingskracht.

Bekijk nu de beste Thailand vakantie aanbiedingen

Sinds – een millennium geleden – migranten uit Zuid-China Siam binnentrokken, zoals Thailand tot 1939 heette, en in de 16e eeuw de eerste westerlingen binnendruppelden, oefent het land een grote aantrekkingskracht uit op avontuurlijke reizigers en ondernemers. De overvloed aan natuurlijke rijkdommen, het overweldigende natuurschoon, de rijke cultuur – die tot uiting komt in de schitterende architectuur en kunst – en de vriendelijke, gastvrije bevolking, zijn onweerstaanbaar.

De traditionele aantrekkingskracht van Thailand is slechts één kant van de medaille; het is een land in overgang, dat zijn positie als ontwikkelingsland in een ongelofelijk hoog tempo achter zich laat. Sinds het nieuwe millennium maakte het diverse economische fluctuaties door en de laatste jaren was er sprake van grote politieke onrust. Maar dankzij de Thaise veerkracht herstelde het land zich dikwijls snel van elke tegenslag.

Gedurende de hele geschiedenis heeft Thailand blijk gegeven van een sterk onafhankelijke en pragmatische instelling, met de ­vaste wil om een eigen koers te varen. De naam van het land, ‘Muang Thai’, betekent niet voor niets ‘land van de vrijen’. Thailand is nooit gekoloniseerd door een buitenlandse mogendheid en heeft welbewust vastgehouden aan het verleden, terwijl het zich tegelijkertijd op de toekomst richtte.

Er kan niet ontkend worden dat er grote veranderingen plaatsvinden, maar vergeleken met andere landen die hetzelfde doormaken neemt Thailand een bijzondere plaats in. Het heeft nog altijd zijn natuurlijke schoonheid, met magnifieke stranden, uitgestrekte gebieden met groene rijstvelden en beboste bergen die tegenwoordig beschermd worden dankzij een verbod op houtkap (al wordt dat incidenteel nog wel overtreden). Zelfs in de modernste steden leeft het verleden voort in goed onderhouden tempels en paleizen. Deze unieke kwaliteiten zijn niet altijd direct zichtbaar, vooral niet in een chaotische stad als Bangkok, waar de hectiek een voortdurende aanslag op de zintuigen pleegt. ‘Dit is niet het exotische Thailand dat me was beloofd’, klagen sommige bezoekers. ‘Dit is een nachtmerrie’. Sommige gebouwen en his­torische kunstvoorwerpen die in deze drukke stad te vinden zijn, behoren echter tot de mooiste ter wereld.




Thai zijn levensgenieters. Ze doen geen moeite voor iets wat hen geen voldoening geeft. Misschien verandert deze levenshouding in de toekomst, maar tot op heden is dat – gelukkig – niet het geval.

Geografie en Landschap Thailand heeft een oppervlakte van ongeveer 513.115 km2 en is daarmee ongeveer even groot als Frankrijk. Het bestaat uit zes gebieden die allemaal hun eigen geografische kenmerken hebben.

In het noorden, langs de grens met Myanmar (Birma) en Laos, liggen parallel aan elkaar noord-zuid lopende bergruggen met diverse meer dan 2000 m hoge toppen. De dalen zijn al eeuwenlang in cultuur, maar sinds de jaren vijftig van de 20e eeuw is veel bos op grotere hoogte verloren gegaan door zwerflandbouw – hierbij worden stukken bos in brand gestoken die na enkele jaren bebouwd te zijn weer worden verlaten voor een volgend perceel.

In het zuiden strekt de laaggelegen Centrale Vlakte zich over een afstand van 450 km naar het oosten uit tot de Golf van Thailand. De zijrivieren van de Chao Praya stroomden vroeger regelmatig over en zetten daarbij slib af, waardoor grote gebieden met vruchtbare landbouwgrond ontstonden. Tegenwoordig hebben de boerenbedrijven hier profijt van een uitgebreid irrigatiestelsel met een netwerk van stuwdammen.

Ook de grens met Myanmar (Birma) ligt in een gebied met bergruggen. Hier ontspringen de zijrivieren van de Mekong, de Chao Phraya en de Salween. Deze regio, die dunbevolkt is, is een toevluchtsoord voor tal van diersoorten.

Het noordoosten, dat bekendstaat als Isaan, bestaat onder andere uit het uitgestrekte Khoratplateau, dat nog geen 200 m boven de zeespiegel ligt. Dit is een dichtbevolkt gebied met arme grond en waar weinig regen valt; er groeit vooral gras en struikgewas, en bomen komen er nauwelijks voor.

De heuvelachtige zuidoostkust wordt in het noorden begrensd door bergen die zich vanuit Cambodja tot in Thailand uitstrekken. Voor de oostkust – aan de Golf van Thailand – liggen ongeveer tachtig rotsachtige, beboste eilanden.

Het zuiden, waar de meeste regen valt en de luchtvochtigheid het hoogste is, beslaat de smalle Landengte van Kra, die overgaat in het schiereiland Malakka. Dit gebied staat bekend om zijn mooie stranden aan de Golf van Thailand in het oosten en aan de Andamanse kust in het westen. Bijna alle bossen die ooit langs de kust groeiden zijn gekapt om plaats de maken voor rubber- en palmplantages. Er liggen prachtige koraalriffen bij de ongeveer 275 eilanden die verspreid in de Andamanse Zee liggen en het onderwaterleven is er bijzonder rijk.