De noordelijke keuken

De keuken van het noorden is de minst hete van het land. Hier eet men doorgaans khao nio (kleefrijst), die tot een balletje wordt gekneed om in sauzen en curry’s te dopen, zoals de Birmaans geïnspireerde kaeng hanglay, een zoetzuur gerecht met varkensvlees en tamarinde. Het noedelgerecht khao soi wordt ook in Myanmar gegeten, maar is waarschijnlijk Chinees van oorsprong. Doorgaans wordt het bereid met kip en verse eiernoedels in een milde curry met kokos, waar knapperig gebakken noedels over worden gestrooid.

Bekijk nu de beste Thailand vakantie aanbiedingen

Enkele andere Noord-Thaise specialiteiten zijn worstjes, zoals de pittige, met varkensvlees bereide sai oua (geroosterd boven een vuur van de bast van kokosnoten voor een speciaal aroma) en naem (gefermenteerd rauw varkensvlees en varkenshuid, op smaak gebracht met knoflook en pepers). Laab is een populaire salade van varkens- of rundergehakt, kip of vis en wordt geserveerd met muntblaadjes en rauwe groenten, zodat de scherpte van de kruiden getemperd wordt. Dit gerecht wordt ook in het noordoosten vaak gegeten.
Dipsausjes die in het noorden dikwijls op tafel komen zijn nam prik ong (varkensgehakt, milde pepers, tomaten, knoflook en garnalenpasta) en de pittige klassieker nam prik noom (gegrilde rode pepers, uien en knoflook). Beide worden met khaep moo (een populaire snack van knapperig gebakken varkensvel) gegeten.