Thais Eten

Bij de meeste Thaise maaltijden staan de schotels midden op tafel en bedient iedereen zichzelf; hoe groter de groep, des te meer keuze er is. Men schept een bergje rijst op zijn bord en legt daarnaast kleine porties van diverse andere gerechten (het is beleefd om steeds slechts een beetje te nemen). Thai eten met vork en lepel, waarbij de vork in de linkerhand wordt gebruikt om voedsel op de lepel te schuiven. Eetstokjes zijn alleen bedoeld voor Chinese gerechten en noedels. Voor noedelschotels waar veel vocht in zit, schuift je de noedels en wat bouillon met de eetstokjes op de lepel.

Rijst vormt de basis van elke maaltijd. Vroeger leefden arbeiders de hele dag op rijst, met hoogstens wat rode peper, curry of saus voor de smaak. Zelfs tegenwoordig eten veel Thai op het platteland nog grote porties rijst met stukjes gedroogde of gezouten vis. Thaise jasmijnrijst is een van de lekkerste rijstsoorten van heel Aziƫ.

Noedelgerechten worden doorgaans op smaak gebracht met gedroogde, gemalen rode pepertjes, fijngesneden pepers met azijn, de alomtegenwoordige nam pla (vissaus) vermengd met plakjes rode peper, en witte suiker.