Een multicultureel land

Thailand telt ruim 66 miljoen inwoners. Meer dan 90 procent van hen belijdt het Theravada-boeddhisme. Moslims, die ongeveer 6 procent van de bevolking uitmaken, leven verspreid over het hele land; de grootste concentratie bevindt zich in de zuidoostelijke regio’s.

Circa 14 procent van de bevolking stamt af van Chinese immigranten die zich in de 19e en het begin van de 20e eeuw vanuit China in Thailand vestigden. De Chinezen zijn opvallend goed geïntegreerd en trouwen vaak met Thai. In Thailand leven geen diepgewortelde anti-Chinese gevoelens, zoals in sommige andere delen van Zuidoost-Azië. De meeste Chinezen wonen in stedelijke gebieden en houden zich bezig met de handel. De Chinese ondernemersgeest heeft ertoe geleid dat een groot deel van de rijkdom van het land in handen is van Chinees-Thaise families. Daarnaast zijn er nog diverse andere (veel kleinere) immigrantengroeperingen, zoals Indiërs, Khmer en Vietnamezen, en de diverse bergvolken, die in het noorden wonen.

Bekijk nu de beste Thailand vakantie aanbiedingen

Thailand kan verdeeld worden in vier regio’s: het midden, noorden, noordoosten en zuiden. Elke regio houdt er zijn eigen taalvariant, culturele kenmerken en keuken op na. Ongeveer een op de vijf Thai woont in de hoofdstad, Bangkok, op de Centrale vlakte. Dit is de linguïstisch meest dominante regio van het land – het Centraal-Thais is de taal die door hoogopgeleiden in het hele land wordt gesproken. Bangkok is het geografische en commerciële hart van het land.




In het bergachtige noorden, waar zich ooit het oude Lanna-koninkrijk uitstrekte, spreekt men kham meuang, een variant van het Thais, en vertoont de keuken overeenkomsten met die van het naburige Myanmar (Birma). In het noordoosten wordt Isaan gesproken, een taal die nauw verwant is aan het Laotiaans. Dit is het armste gebied van Thailand; de meeste inwoners van het noordoosten zijn seizoenarbeiders, die hun door droogte geteisterde regio verlaten om in Bangkok werk te zoeken.

Het zuiden is welvarender. De schitterende kusten trekken veel toeristen, en daarnaast verdient men er zijn brood met de visserij en de fruitteelt. Hier bedient men zich van een zuidelijk Thais dialect, met uitzondering van een kleine groep Maleissprekende moslims. Reizigers moeten er rekening mee houden dat in de zuidelijke provincies Yala, Pattani en Narathiwat al geruime tijd onrust heerst tussen moslims en de Thaise overheid.