De Centraal-Thaise keuken

Veel Thaise gerechten die internationaal bekend zijn, komen uit de Centraal-Thaise keuken, die beïnvloed is door de kookkunst in de koninklijke paleizen. Kenmerkend is het gebruik van kokosmelk en garneringen (bijvoorbeeld druiven), die de scherpte van de pepers verminderen en een zoete toets toevoegen. Tot de bekendste gerechten behoren tom kha gai (soep van kip, kokosmelk en galangal (Thaise gember – laos), tom yum goong (heet-zure garnalensoep) en kaeng khio waan (groene curry met kip of rundvlees, basilicum en kleine aubergines). Ook de Chinese invloed is groot, en roerbak- en noedelgerechten komen dan ook veel op tafel.

Vlees gerechten

Vlees – meestal van kip, varken of rund – wordt op allerlei manieren bereid. Muu thawd kratiam prik Thai is varkenvlees met knoflook en zwarte peper. Muu pad prio waan (zoetzuur varkensvlees) is waarschijnlijk van Portugese oorsprong, hoewel het door Chinese immigranten in Thailand is geïntroduceerd. Neua pad nam man hoi bestaat uit gebakken rundvlees met oestersaus, lente-ui en paddestoelen. Enkele populaire en pittige pat pet pat bai kaprao-varianten zijn geroerbakt vlees met rode pepers, knoflook, ui en heilige basilicum (bai kaprao). De hoofdingrediënten in de Thaise keuken zijn: kip (gai), varkensvlees (moo), rundvlees (neua), eend (ped), zeebanket (talay) en garnalen (goong). In afgelegen dorpen in het noorden staat wild op het menu, zoals slangen-, schildpadden- en hertenvlees, en in het noordoosten worden veel kikkers, hagedissen en insecten gegeten.

Bekijk nu de beste Thailand vakantie aanbiedingen

Noedels en rijst

Thais GerechtNoedels – een Chinese inbreng – zijn in heel Thailand verkrijgbaar. Er zijn twee soorten: kuay tiaw, gemaakt van rijstmeel, en ba mee, van tarwemeel. Bij de bestelling geeft je op welke soort je wilt en vraagt je om breed (sen yai), smal (sen lek) of heel dun (sen mee), mét bouillon (sai naam) of zonder (haeng).




Veelvoorkomende gerechten zijn kuay tiaw raad naa (geroerbakte rijstnoedels met stukjes vlees en groenten in een dikke, milde saus) en paad thai (smalle, gebakken rijstnoedels met ei, gedroogde en verse garnalen, lente-ui, tofoe, fijngehakte pinda’s en taugé). Mee krawp bestaat uit knapperig gebakken rijstnoedels in een zoetzure saus, met daarop rode peper, ingemaakte knoflook en stukjes sinaasappelschil.

Veel lunchgerechten op basis van rijst zijn van Chinese oorsprong, zoals het populaire khao man gai (kip met in kippenbouillon gekookte rijst), khao moo daeng (met Chinees gemarineerd varkensvlees) en khao kaa moo (met gestoofde varkenspoot en groenten).

In de avond en ’s ochtends vroeg zijn twee rijstgerechten met veel vocht favoriet: khao tom, geserveerd in het kookwater, met bijvoorbeeld in knoflook gebakken varkensvlees, gezouten ei en ingemaakte gember, en joke, een soort rijstpap, op smaak gebracht met varkensgehakt, korianderblaadjes en plakjes verse gember.