De zuidelijke keuken

Het zuiden – bekend als het gebied met de heetste keuken van Thailand – kent ook minder hete specialiteiten, zoals khao yam, een milde salade van rijst, groenten, gedroogde vis en budu (vissaus). Iets scherper is phad sataw, een roerbakgerecht van (meestal) varkensvlees of garnalen met sataw (petehbonen). Khao moke gai is heerlijke geroosterde kip met enigszins op Indiase biryani lijkende rijst met kurkuma, vaak bestrooid met knapperig gebakken ui.

Bekijk nu de beste Thailand vakantie aanbiedingen

Het pittige zuidelijke gerecht kaeng tai plaa is naar verluidt een gerecht van vissers, die hun eten op zee




dagenlang goed moesten zien te houden en daarom gefermenteerde vissenmaagjes mengden met pepers, bamboescheuten, groenten en een uiterst hete saus. Nóg verschroeiender is kaeng leuang (gele curry), een variant op de kaeng som-curry uit het centrale deel van Thailand, met vis, groene papaja en bamboescheuten of palmharten.